**Petikan Artikel:
Salaam..
Maaf, ada beberapa perkara agak contradict drpd yg saya diberitahu. Menurut kata ustaz saya cara minum yg sebenarnya ialah paling kurang sejam selepas makan untuk memastikan enzim yang dirembes bagi cernakan makananberfungsi sebaiknya. Menikmati minuman sewaktu makan adalah pengamalan yang salah sama-sekali samada sejuk ataupun panas tetapi air sejuk digalakkan minum lebih kurang sejam sebelum makan agar membersihkan dinding usus untuk menerima makanan.
Rasulullah menyuruh kita berbuka dengan buah tamar atau air sejuk. Buah perlu dimakan sebelum benda lain supaya dapat diserap khasiatnya, bukannya selepas makan.

Di dalam Quran pula ada menyatakan:
"Dan ingatlah akan hamba Kami Ayyub ketika ia menyeru Tuhannya, 'Sesungguhnya, aku diganggu setan dengan kepayahan dan siksaan.'(Allah berfirman) 'Hentakkanlah kakimu, inilah air yang sejuk untuk mandi dan untuk minum.'" (Shaad [38]: 41-42) Nabi Ayyub yang kita sedia maklum menderitai penyakit yang amat dahsyat.
Saya secara peribadi pernah mengalami batuk yang kronik. Seorang pakar perubatan Islam menyuruh saya mandi dan minum ais (hidroterapi ais).Berdasarkan kepakaran& pengalaman beliaudan keyakinan pada arahan quran saya jalani terapi ais dan pada jam 2 pagi saya'balun' Ais kacang. (bertahun dah tak nikmatinya akibat tekak yg terlalu sensitif). Alhamdulillah, masalah yang dideritai bertahun hilang serta-merta. Menurutnya penyakit yang kritikal seperti jantung, stroke, halusinasi juga dengan izinNya boleh disembuhkan dengan cara demikian.
Makruh meniup ke dalam air yang akan diminum seperti meniup air panas. Ini menunjukkan Islam mementingkan kesihatan bagi umatnya dan mengajar supaya mereka tidak tergopoh-gapah untuk minum sehingga tiada kesabaran menunggu dan menanti air itu sejuk terlebih dulu.
Terlalu byk lagi kehebatan amalan dan cara hidup Islam kerana sememangnya Islam itu adalah cara hidur yang komprihensif, menyeluruh dan terbaik. Cuma bila kita dah berada didalam sistem Yahudi dan orientalis barat, segalanyaterselindung dengan cara mereka yang tampak hebat dan praktikal tetapimakin menjauhkan diri kita daripada fitrah dan makin menambahkan masalah yang lain.Saya juga terbungkam bila ditanya lepas rawatan hospital, sembuh ke penyakit jantung. Ubatan moden yang berasaskan dadah perlu diteruskan seumur hidup. Tanpa disedari kita membantu menjayakan agenda Yahudi yang supply dadah2 tersebut. Untuk menampung kosnya dan kos rawatan, insurans (kalau takaful ok la). Macam mana pula nasib yang miskin?
Bagi pengamal perubatan moden,yang nak jadi doktor dan tuan2 doktor yang dihormati... fikir2 kanlah. Elakkan drpd mengambil kesempatan drpd kesusahan hidup orang lain. Teguhkan niat agar tidak beramal berpaksikan material.Insya Allah kita semua akan diberkati.

Wallahu a'lam.

AMALAN MINUM AIR PANAS

Baca dan terus sebarkan kepada teman dan kenalan anda .
Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ... .
Artikel ini berguna untuk semua.Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!. Secara logik... , mungkin ada kebenarannya. . Orang-orang China dan Jepun mengamalkan minum teh panas sewaktu makan... . dan bukannya air berAIS.
Mungkin sudah tiba masanya kita meniru amalan minum air panas sewaktu menikmati hidangan!!!! Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah akan mendapat faedah dari amalan ini.Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca.Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan.
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyakyang baru kita makan.Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akanmenyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.Jalan terbaik... adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.

Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mulate rasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.
Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur. Marilah kita berwaspada dan berhati-hati. Lebih banyak kita tahu,lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...

PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa. Baca ini... . ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.

**Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi... .. !!!!


No comments

We will not be responsible for any losses, damages and anything related to your comment. Please provide Ur Name(nickname accepted), Location and Your Support/Creative Comment/Feedback/Question, etc. Have a Pleasant day.

Popular Posts

Web Hits

Powered by Blogger.