Firman Allah s.w.t :

Demi waktu Dhuha dan demi Malam apabila menjadi sepi. Tidaklah Tuhanmu meninggalkanmu dan tidaklah Dia membencimu. Dan Akhirat itu lebih baik daripada dunia ini. Dan pasti Tuhanmu akan memberi kepadamu kurniaan hingga kamu menjadi suka. (Surah al-Dhuha : 1-5 )

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya:

Kekasihku Rasulullah s.a.w telah berpesan kepada aku dengan tiga perkara: Berpuasa tiga hari pada setiap bulan, mendirikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat dan mendirikan sembahyang Witir sebelum tidur.
(Hadis riwayat Imam Bukhari).
Solat Sunat Dhuha ialah solat sunat yang dikerjakan pada waktu matahari sedang naik iaitu lebih kurang setengah jam selepas waktu syuruk. waktu ini dipanggil waktu dhuha. Boleh dianggarkan waktu dhuha bermula dari matahari naik setinggi 7 hasta dan berakhir sehingga tergelincirnya matahari iaitu waktu zohor. Disunatkan melakukan solat sunat ini pada waktu matahari agak tinggi dan kita terasa bahang panas matahari.

Hukum mengerjakan solat sunat dhuha ialah sunat. al-Tirmizi meriwayatkan bahawa

"Rasulullah s.a.w sentiasa mengerjakan solat sunat dhuha dan mengikut hitungan kami , boleh dikatakan baginda tidak pernah meninggalkan solat sunat Dhuha, tetapi jika Baginda meninggalkannya dan kami menghitungnya Baginda tidak pernah mengerjakannya".

Niat solat sunat dhuha mudah sahaja iaitu " Sahaja aku solat sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Taala". solat ini boleh dilakukan sebanyak 2 rakaat atau 4 rakaat atau8 rakaat atau 12 rakaat. Sekurang-kurangnya 2 rakaat dan sebanyak-banyaknya 12 rakaat.

Surah yang perlu dibaca ialah apa-apa surah yang mudah dibaca dan dihafaz. Walaubagaimanapun sebaik-baiknya pada rakaat pertama selepas membaca al-fatihah, dibaca ayat kursi sebanyak 10 kali dan pada rakaat kedua dibaca surah al-ikhlas juga sebanyak 10 kali selepas membaca al-fatihah.

Dalam Kitab I'anatuh Thalibin ada menyebutkan bahawa jika solat sunat dhuha dikerjakan sebanyak 2 rakaat, pada rakaat pertama membaca surah as-syam dan rakaat kedua dibaca surah adh-dhuha. Sekiranya dikerjakan lebih dari dua, baca surah yang sama seperti di atas dan setiap dua rakaat satu salam.

Banyak fadhilat yang diperolehi dengan mengerjakan solat sunat dhuha ini. Sebaik-baiknya solat sunat ini diamalkan setiap hari kerana ia akan memberi banyak kebaikan kepada pengamalnya khususnya dimurahkan rezeki, diberi ketenangan dalam hidup dan diampunkan dosanya oleh Allah.
Dan daripada Anas bin Malik r.a berkata :“Aku mendengar Rasulullah s.a.w berkata : “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha 12 rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Sabda Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a bermaksud
"Sesiapa yang berjaya menjaga bilangan genap solat sunat dhuha secara berterusan, akan diampuni dosa-dosanya oleh Allah sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan".

Selepas melakukan solat sunat dhuha, kita dianjurkan membaca doa berikut :

"Ya Allah! Sesungguhnya waktu dhuha itu adalah waktu dhuha-Mu, kemegahan adalah kemegahan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan itu adalah kekuatan-Mu,kekuasaan itu adalah kekuasaan-Mu dan perlindungan itu adalah perlindungan-Mu.

Ya Allah! Sekiranya rezekiku berada di langit, turunkanlah rezeki itu dan jika rezeki itu berada di dalam bumi, maka keluarkanlah ia, jika rezeki itu merupakan rezeki yang haram, maka halalkanlah (sucikanlah) ia, jika rezeki itu berada jauh, maka dekatkanlah ia.

Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami seperti yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh.

Ya Allah! berikanlah kepada kami kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat dan jauhkanlah kami dari siksa api neraka.

Ya Allah limpahkanlah rahmat ke atas junjungan kami, Nabi Muhammad, ahli keluarganya dan para sahabat baginda sekalian. Segala Puji hanya bagi Allah, Tuhan alam semesta."

Demikianlah fadhilat dan doa solat sunat dhuha. Marilah kita memperuntukkan sedikit masa kita untuk mengerjakan solat sunat ini agar pintu rezeki kita yang sempit diluaskan, yang sedikit dibanyakkan, yang jauh didekatkan dan yang susah dipermudahkan.Wallahu'alam..

~Amin yarabbal amin~

"rujukan : Ustaz Johari Yaman"

No comments

We will not be responsible for any losses, damages and anything related to your comment. Please provide Ur Name(nickname accepted), Location and Your Support/Creative Comment/Feedback/Question, etc. Have a Pleasant day.

Popular Posts

Web Hits

Powered by Blogger.