Assalamualaikum.. wbt..

Alhamdulillah.. subhanallah, Allahu Akbar.. hari ini merupakan hari terakhir kita berada dibulan Sya'ban, esok maka bermulanya perjuangan menentang hawa nafsu.. mendidik mereka (Nafsu) agar kembali kepada Fitrah.. iaitu kembali suci, seperti mana lahir nya kita ke Dunia.. fitrah.. diampunkan dosa.. isnyAllah.. amin..

admin mengajak semua para pengunjung TerataQ yg serba kurang ini utk sama2 merenung.. di mana kita hendak letakkan misi dan visi Ramadhan kita pada tahun ini.. :).. ada ustaz pernah sebut, "baik yg kita minta.. insyAllah baik juga yg akan kita dapat, lebih baik yg kita buat, bertambah baik2 lagi yg kita dapat.." marilah kita hidupkan Ramdhan ini dengan amal2 yg boleh mendidik jiwa dan raga kita.. perangai dan Akhlak kita.. peribadi dan amalan kita.. agar lebih baik berbanding tahun yg sudah.. lupakan sengketa lama.. sambung2kan silaturahim yg lama terputus.. atau yg baru terputus..

jadikan bulan ini mahabbah.. jadikan kegembiraan kita bukan sia2 ketika AidilFitri nanti.. dalam menghabiskan sisa2 peluang nafas yg kita ada..  insya Allah.. admin ada terbaca blog http://www.salafy.or.id/penjelasan-ayat-ayat-tentang-puasa-dalam-al-quran-bag-2/, jadi minta izin kepada beliau utk kongsi kan disini..

Di tulis Oleh Al Ustadz Abu Utsman Kharisman

Ayat ke-185 Surat al-Baqarah
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi pertunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan pertunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadaan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat pertunjukNya, dan supaya kamu bersyukur. (Q.S al-Baqarah: 185)
Pada ayat ini terdapat beberapa permasalahan yang akan dijelaskan, yaitu:
  1. Ramadhan adalah bulan turunnya al-Quran.
  2. AlQuran sebagai petunjuk, penjelasan dari petunjuk, dan pembeda.
  3. Kewajiban berpuasa bagi yang mukim, tidak sakit, dan tidak berhalangan untuk puasa.
  4. Allah ulang keringanan tidak berpuasa bagi yang safar atau sakit
  5. Allah menginginkan kemudahan, dan tidak menginginkan kesulitan untuk kita.
  6. Menyempurnakan bilangan
  7. Bertakbir di akhir puasa sebagai bentuk syukur

Alhamdulillah. mudahan mendapat manfaat dari apa yg dikongsi di dalam blog ini, genap 3tahun berkecimpung dalam dunia blog ini.. admin juga menyusun sepuluh jari, menadah tangan pada Allah agar setiap insan yg pernah sakit hati, tercalar perasaan dek kata2 yg terbit disini atau secara lahir diluar sana (realiti) dilembutkan hati utk memaafkan diri yg serba kurang Iman ini, Moga di penghujung Ramadhan nanti kita bertemu lagi dalam keadaan yg lebih baik dari hari ini.. amin, amin..

Tidak dilupakan isteri yg sentiasa menyokong perjalanan seorang seni (x ada tauliahnya>_<..), kedua ibubapa, adikberadik, saudara mara dan sahabat, rakan taulan, yg mengenali diri ini, halalkan apa yg tidak diredai tapi terambil secara sengaja dan tidak. mudah2an dengan kemaafan yg mudah dapat memudahkan lagi rezki allah pada tuan2 puan2 bertandang. :). Selamat menjalankan ibadah puasa & Taraweh serta berTadarus.

yang baik dan sempurna datang dari Allah SWT.. yg kurang datang dari diri ini yg serba kurang, tapi berusaha menyempurnakan tugas sebagai khalifah di Bumi Allah.. InsyaAllah. 

'sekadar berkongsi dan memperingatkan diri ini yg sering lupa dan lalai.'

Wassalam.
-----------------------------------------------------

No comments

We will not be responsible for any losses, damages and anything related to your comment. Please provide Ur Name(nickname accepted), Location and Your Support/Creative Comment/Feedback/Question, etc. Have a Pleasant day.

Popular Posts

Web Hits

Powered by Blogger.