Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah.. hari ni admin da terbaca kat FB sebuah Kisah dialog tentang seorang pemuda dengan ayahnya dan wanita yang bakal menjadi pasangan hidupnya.. kisah sangat berguna utk kita jadikan tauladan bahawa dakwah itu bukan setakat Berdakwah.. tapi dengan memilih pasangan hidup pun boleh jadi salah satu dakwah utk menyelamatkan hamba Allah yang masih jauh dipersimpangan jalan.. 

"don't judge a book by their cover" kerana kulit pemikiran manusia banyak yg binasa, alhamdulillah.. kita kena ubah fikiran kita, nak tengok orang berubah memang susah.. tapi lagi susah jikalau kita hanya tengok dan berkata2.. berbanding orang2 yang berusaha utk mengubahnya.. :) dakwah semampu yg kita boleh.. mudah2an dakwah yg sedikit akan membantu  agama Allah.. sudah pasti Allah akan bantu kita.. :)

mari kita ikuti cerita tersebut, klik pada link utk terus ke page tersebut:


kreadit utk rusydee artz (http://selamattinggal.blogspot.com)
dan:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=478317102258663&set=a.326711354085906.74345.326705000753208&type=1&theater

Abah: "So dah decide siapa yang ko nak kahwini?"

Pemuda: "Dah. Saya pilih yang berpurdah full package."

Abah: "Abah bantah sekeras-kerasnya."

Pemuda: "Kenapa abah?! Katakan kenapa?! Katekanlah!"

Abah: "Abah nak ko pergi lamar minah yang baru pas STPM yang jual pisang goreng dekat corner tepi rumah Kak Bedah, Jalan Ampang, tepi kedai tepon, sebelum roundabout, trafik lite yang ketiga setelah balai polis tu."

Pemuda: "HAH!!? Ni masa depan saya, abah! Abah tak boleh paksa!"

Abah: "Redha orang tua boh! Tak guna abah hantar kau ke Jordan belajar agama kalau ko melawan cakap abah yang tua lagi uzur serta kencing manih ni."

Pemuda: "HMPH! Baiklah abah. Saya akur, rela dan redho."

Pemuda tu dah kenal sangat minah tu. Dengan seluar jeansnya, dengan tshirt ketatnya, dengan tudung pendeknya. Ah, langsung tak ada ciri-ciri isteri solehah idaman kalbunya.

Akhirnya, keluarga perempuan menerima lamaran keluarga si pemuda. Setelah kahwin, maka tinggallah si pemuda dengan minah tu.

Suami: "Kalau saya suruh awak something boleh tak?"

Isteri: "Boleh. Saya isteri awak sekarang."

Suami: "Awak pakai purdah boleh tak?"


Isteri: "Boleh..tapi sebelum tu, boleh tak ajar saya ilmu-ilmu agama, cara nak solat dengan betul, perbetulkan mandi hadas saya, ajar saya al-Quran..siyes, selama ni saya nak belajar agama, cuma tak tahu nak belajar dengan siapa. Tak ada orang nak tunjuk ajar saya. Tak cukup hanya belajar di sekolah. Cikgu tak tumpu pada saya, tapi satu kelas."

Suami: "Emm..insya-Allah.." (Rasa sebak dalam hati)

Pemuda tidak sangka, gadis yang disangka buruknya itu lebih mudah menerima didikan dan ajarannya. Tidak perlu dipaksa untuk belajar. Mudah menyerap segala ilmu yang diajar bila hati berkeinginan untuk belajar. Lama-kelamaan, kasih tersemai, hati bertaut.

Pemuda: "Terima kasih, abah."

Abah: "Bagus, inilah dakwah seorang suami. Kita bukan nak petik mawar berduri. Tapi kita nak tanam, baja dan semai pokok bunga mawar. Bunga mawar yang dipetik, pasti layu. Tapi bunga mawar yang bersama dengan pohonnya insya-Allah terus segar. Kau paham tak?"

Pemuda: "Faham, abah. Anda mampu mengubahnya."

Abah: "Salah tu. Anda mampu mendidiknya."

Pemuda dan abahnya ketawa bersama.

Pemuda dan isterinya hidup bahagia hingga akhirnya. Yang jahil boleh jadi solehah. Yang tak pakai purdah boleh dipakaikan purdah.
Segalanya mungkin.

Dengan iman dan keyakinan tinggi pada Allah.


-End-

Semoga bermanfaat dari yang dikongsi, InsyaAllah.. yang baik datang dari Yang Maha Kuasa Allah swt. yang kurang itu dari kita sebagai hambaNya.. wallahu'alam.

"sekadar berkongsi dan memperingatkan diri ini yang sering lupa dan leka"

Wassalam

No comments

We will not be responsible for any losses, damages and anything related to your comment. Please provide Ur Name(nickname accepted), Location and Your Support/Creative Comment/Feedback/Question, etc. Have a Pleasant day.

Popular Posts

Web Hits

Powered by Blogger.