Assalamualaikum wbt..

Alhamdulillah.. sekali lagi Allah izinkan untuk menaip disini.. admin nak berkongsi lagi apa yang admin terbaca di FB.. tentang luahan hati para penunggang motosikal atau dalam bahasa lainya.. kenderaan Dua roda.. jimat minyak utk yang nk jimat belanja.. dan kebiasaanya diguna oleh golongan sederhana..

Diharap dengan ada perkongsian ini nanti.. semua yang membaca dapat saling bantu membantu dalam memahami konsep hidup berkongsi di BUMI ALLAH ini.. semua kita ada hak2 masing2.. tapi sebagai hambaNYA jangan lah berbangga dengan hak sendiri, hormati jua hak orang lain.. sebab didunia ni kita kongsi2, hormat-menghormati, bertugas sebagai Khalifah ALLAH.. Ibadah didahulukan solat diutamakan.. nanti di akhirat, apabila masa hisab.. kita tanggung semua apa yang dibuat oleh diri sendiri.. xda siapa lagi dapat tolong jaga hak kita melainkan Allah swt..

jom kita baca warkah ni utk tatapan & iktibar buat semua..
===============================================

Assalamualaikum.
Dari Penunggang Motosikal,

Seluruh Negeri,

Malaysia.

_____________________________________________________

Kepada Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.

Tuan/Puan

Saya mewakili penunggang motorsikal seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi kepada pemandu-pemandu kereta yang tidak pernah berpengalaman menjadi penunggang motorsikal atau yang tidak memahami perasaan menjadi penunggang motorsikal bahawa:

1) Kami berhak menunggang motorsikal di dalam lorong utama. Bukan hanya menunggang di lorong kecemasan. Kerana kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai LORONG KECEMASAN. Tidak perlu bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi kepada kami.

2) Jika pemandu kereta ingin memotong kereta di hadapan, dan ada penunggang motor di laluan bertentangan, kami layak dihormati. Jangan memotong dengan tanggapan bahawa kami kecil dan boleh mengelak.

3) Di kawasan sesak & jem, tolong lihat belakang dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar lorong & pastikan beri signal 10 saat terlebih dulu, (KAMI BUKAN ROBOT yg "auto detect" kereta nk kekiri atau kanan) sebab yang parah bukan anda tapi kami. TAKE NOTE!!

4) Penunggang motorsikal seperti kami BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati sama seperti orang lain.

5)Kepada pemandu kereta yang merokok, jangan sesuka hati mencampakkan puntung rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu jika ada penunggang motorsikal atau pengguna jalanraya yang lain. Puntung rokok yang masih berbara itu berkemungkinan termasuk ke dalam pakaian penunggang motorsikal dan membahayakan kami.

6) Jangan hina kami hanya kerana kami menunggang motorsikal. Allah dah turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu berbangga dengan harta dunia.

Sekian.

Yang menunggang motorsikal..
P/S : Tolong Share ^^
Salam Ramadan

Credit to -umarul ariffindipetik dari: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200309861010297&set=a.3847393104461.2141900.1267184428&type=1&theater

-END-..

InsyaAllah.. mudah2an dapat manfaat dari apa yang dikongsi, jika ada bahasa yang menyakitkan sesiapa yang membaca, admin minta maaf.. admin hanya berkongsi, kalau ada jarum yang patah jangan simpan dalam peti >_<.. memandangkan admin juga adalah pengguna kenderaan dua roda ni..

"sekadar berkongsi dan memperingatkan diri ini yang sering lupa dan leka.."

-----------------------------------------------------

No comments

We will not be responsible for any losses, damages and anything related to your comment. Please provide Ur Name(nickname accepted), Location and Your Support/Creative Comment/Feedback/Question, etc. Have a Pleasant day.

Popular Posts

Web Hits

Powered by Blogger.